Om du



 ... känner att du vill göra något produktivt och ändå inte alltför
     ansträngande, varför inte koka lite flädersaft?

     
Men, du får nog ändå skynda på lite.
     Är inte säker på hur länge flädern blommar.
     Här, där jag bor blommar de i alla fall fortfarande.

     Plockade blomklasarna i lördagskväll vid 19-20-tiden.
     Hade tyvärr inte resten av ingredienserna hemma och
     fick därför lägga dem i vatten.
     Inte att rekommendera direkt, i den här värmen.
     Blommorna ska vara färska.

     Nu gick det bra i alla fall.
     Följde receptet som jag hittade här.
     Gjorde dubbel sats och fick ut 6,4 liter saft.
     Kanske kunde ha blivit mer om jag hade
     låtit blommor och citroner rinna av över ett durkslag,
     i stället för att bara lyfta upp dem med hålslev.

     Processen tar 3-4 dar eftersom blommorna ska
     ligga och dra i sockerlagen.
     Använde ekologiskt socker.
     Det kändes bra, men sanningen att säga
     var det vanliga sockret slut i affären.
     Killen i kassan sa att det verkade som alla människor
     skulle koka saft och kanske var det så?
     Det jobbigaste var att sila den färdiga saften.
     Borde ha haft en riktig sil/silduk.
     Körde med kaffefilter i mjölsikt.
     Tog en avsevärd TID.

     Om du vill göra det här, tänk då på att du
     bör ha färdiga förpackningar att hälla saften i.
     Miljövänligast är ju att ta något som redan finns hemma.
     Ex. mjölkkartonger, väl sköljda men inte demolerade.
     Den som orkar detta får lön för mödan, jag lovar.
     Försäkra dig också om att det är rätt sorts fläder!

    

Kommentarer
Postat av: Björn Nilsson

Flädersaft - jättegott, särskilt varma dagar! Men som sagt, den giftiga druvflädern skall man akta sig för!

2010-07-15 @ 17:06:16
URL: http://bjornholm.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0